Ik houd van variatie en creativiteit. Niet alleen in kerkdiensten, in gesprekken, maar ook in maaltijden. Ik geloof ook, dat God heel zijn schepping heeft gevuld met variatie en creativiteit. Als je gelooft, dat God de hemel en de aarde geschapen heeft, spreek dan ook eens uit, dat hij de grote creatieve kunstenaar is die dol is op kleuren en geuren, vormen en verscheidenheid.

Dat probeer ik dan ook wel eens uit in de keuken. En afgelopen weekend vormt voor mij een stimulans om mijn Italiaanse kookboek vaker te pakken als bron van inspiratie. Ook onder kokers kom je wettiisch denkende mensen tegen: precies zoveel van dit en zoveel van dat. Ik merk soms bij de slagerij, dat ze daar gewend zijn dat het precies tot op de gram zo wat moet kloppen. Soms komt het heel precies bij koken: spruitjes bijv. vooral niet te lang. Evenals bloemkool. Maar dat is heel andere precisie dan die van hoeveelheden en gewichten. In mijn Italiaanse kookboek staan bij het recept wat ik zo geef ook geen hoeveelheden vermeld. In de keuken ben je vrij. Ik heb me dan ook niet exact aan het recept gehouden. En daartoe werd ik door het kookboek ook uitgenodigd, zoals ik uitgenodigd ben door Zwolle-Noord om kerkdiensten te bereiden die gevarieerd zijn en verrassen.

Voor 6 personen wat ik noem een Italiaans getinte maaltijd soep: zet 2,5 liter water op en trek daarin een schenkel incl. 3 blokjes runderbouillon (2,5 uur), snij het vlees fijn en voeg zo nodig nieuw water toe. Snij een uit fijn, bak de ui in een koekenpan en voeg daar na 5 min. 600 gram in blokjes gesneden parmaham aan toe. Na een klein kwartier schep je dit in de bouillon en daar voeg je verder de gesneden groenten aan toe zoals bijv.: prei, wortel, selderijknol, spruitjes, courget, erwten, ontvelde tomaten (uiteraard allemaal vers) en laat dat ruim een uur zachtjes koken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Twintig minuten voor het einde voeg je 125 gram pasta toe (keuze zat, maakt niet uit) en serveer het af met basilicum. En met een meergranen bolletje met parmaham is het helemaal af. En als je niet hoeft te rijden een Italiaanse rode wijn. Eet en drink en dank God voor zijn gulle gaven.

 

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>