Er zal morgenavond vast veel gelachen worden. Al of niet onder invloed van alcohol. Of omdat cabaratier vd Wal de lachspieren heeft aangeraakt. Maar na morgen is dat weer voorbij. Overmorgen hebben velen een kleine of grote kater. En dan begint het gewone leven weer met ups en downs. Hoe blijf je in dat leven lachen?

Of is dat een verkeerde vraag? Doet die geen recht aan wat er allemaal scheef en krom is in dit leven? Nou, laat ik hier zeggen, dat Hettie en ik heel goed weten uit eigen ervaring wat scheef en krom is: we hebben erg veel onrecht ervaren in ons leven. Ook pijn en verdriet en erge dingen waar geen woorden voor zijn. Toch ben ik altijd blijven preken over Gods liefde en goedheid. En ondanks alle ellende in deze wereld die in 2009 onder Obama niet minder geworden is, begin ik 2010 met een preek over de kracht van Gods genade die je (weer) aan het lachen brengt.

En die preek heb ik gemaakt n.a.v. zondag 1 van de catechismus van Heidelberg en het bezoek van God aan Abraham en Sara als hij aan Sara belooft, dat ze over een jaar een zoon zal hebben. Ik nodig je hartelijk uit voor deze dienst op zondagmiddag 3 jan om 16.30 uur in de Opstandingskerk. Ook als je met moeiten en zorgen, pijn en wanhoop aan 2010 begint: woorden van genade die je hoop en troost geven, zodat je weer gaat lachen. Zou het voor God, jouw vader, onmogelijk zijn om dat aan je te geven?!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>