Ik kom er steeds weer en meer achter, dat Jezus is gekomen met een boodschap die nieuw was, verrassend voor allen in zijn omgeving, confronterend voor discipelen, vrouwen, Joodse leiders, met de Romeinen samenwerkende tollenaars, melaatsen en zo vele anderen.

Aan allen deelt hij Gods liefde uit. Maar hoe kan het dat nogal wat zondaren en tollenaars deze liefde met beide handen aannemen, maar Joodse leiders met gefronste wenkbrauwen op een afstandje staan te beraadslagen hoe ze Jezus kunnen ombrengen?

In verschillende gelijkenissen van Jezus komt deze vraag naar voren in de vorm van een appèl. Jezus doet in een aantal gelijkenissen nadrukkelijk een beroep op de Joodse leiders om hun hart aan hem te geven. Of dat gebeurt blijft meestal een open einde.  Tim Keller heeft een m.i. heel waardevol boekje geschreven over de gelijkenis van de vader en zijn twee zonen (bekender als de gelijkenis van de verloren zoon). Hij gaat hier uitgebreid op in aan de hand van de oudste zoon.

Zelf ga ik zondagmorgen preken over de eigenaar van een wijngaard die de hele dag personeel van de markt haalt om in zijn wijngaard te werken. Aan het eind van de dag ontvangen ze allemaal evenveel beloning. De reactie van de werkers van het eerste uur laat zich raden: ze zijn verontwaardigd. Wat wil Jezus met dit verhaal vertellen? Kom zondagmorgen 10.00 uur in de Opstandingskerk en hoor en vier de boodschap van Gods goedheid!

Graag verwijs ik bij deze gelijkenis naar het boek van Stefan Paas, de werkers van het laatste uur. Dit boek gaat over de inwijding van nieuwkomers in het christelijk geloof en in de christelijke gemeente.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>