Afgelopen vrijdagavond was ik in Zwolle-Centrum in een zgn. trouwdienst. In die dienst ging het heel duidelijk en mooi over ‘niet bang zijn’. De voorganger legde duidelijk uit wat angst met mensen doet. In de context van het bijbelgedeelte de angst van Israël om Kanaän in te gaan. En in het licht van het huwelijk de gevolgen van angst tussen man en vrouw. Heerlijk om zelf te mogen ontvangen.

Maar in een dienst mag je als hoorder ook zelf werken. Ik mag zelf mensen graag aan het denken zetten. De een vindt dat prachtig, de ander wil hapklare brokken. Ik vind het mooi als iemand mij aan het denken zet. En dat gebeurde: ik zie namelijk binnen kerken ook veel angst. En waar leidt angst toe in gemeenten? Angst leidt daar tot wantrouwen, krampachtigheid, regels en nieuwe regels, hakken in het zand, veroordeling, niet in gesprek gaan, enz.

Maar daarmee los je het niet op. Het wordt alleen maar erger. Angst met alle gevolgen van dien, los je niet op met ‘maatregelen’. En geestelijke leiders lossen in de gemeente angst niet op met grote voorzichtigheid. God lost angst op. Jezus is de vredevorst. En de rode draad in de bijbel is Gods belofte en oproep: wees niet bang. Veel angst in de kerk getuigt van gebrek aan Godsvertrouwen. En angst laat soms zien, dat mensen denken dat de kerk van hun is, dat zij het onder controle moeten houden. Onze angsten zullen we ook aan God moeten geven. (ik schrijf hier niet over angsten op het terrein van angststoornisen of paniekaanvallen. Dat is een ander onderwerp).

Als er geen vertrouwen is, helpt er geen kerkorde of plaatselijke regeling. Vertrouwen is een relationeel begrip en kan enkel in de relatie groeien en bloeien en tegen een stootje. God geeft ons zoveel vertrouwen: hij zet ons aan het werk en geeft ons vrijheid en speelruimte. Angst past bij onze samenleving die elke gevaar wil uitdammen. Ook hierin zou de kerk, zouden christenen heel anders kunnen zijn, omdat ze Jezus Christus hebben liefgekregen. En Johannes schrijft niet voor niets, dat er in de liefde geen ruimte voor angst is.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>