Ik ben niet zo onder de indruk van giro 555 en evenmin van wat de t.v. en radio donderdag gaan doen om geld te verzamelen voor Haïti. Ik ben daar sceptisch over: hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Hoeveel geld dat wel gegeven wordt, blijft op de bank staan, omdat het niet wordt uitgegeven? Maar dit zijn de vragen die iedereen kan bedenken en ons ook in dezelfde media worden voorgehouden. Mijn scepsis zit dieper: in de bijbel lees ik over de mens die ontaard is. En ik lees waar de ontaarde mens toe in staat is. En de bijbel leert mij, en ik wil het graag iets persoonlijker zeggen: mijn Vader laat mij zien, dat ik er niet kom met een paar goede daden. Je zou deze dagen bijna de indruk krijgen een verschrikkelijk ontaard mens te zijn als je niets aan Haïti geeft. Maar hoeveel schijnheiligheid is er bij al deze giften? Waarom ben ik sceptisch? Ten diepste omdat ik bij mijzelf en anderen heb gezien hoe diep het kwaad er in zit. Zelfs bij het geven van 1000 euro kan dat het geval zijn! Jezus heeft niet voor niets gezegd: geef je aalmoes in het verborgene in plaats van publiek zichtbaar, zodat we donderdagavond met een heuse terugblik op de mediaactie tevreden het resultaat kunnen zien en rustig kunnen gaan slapen. Wij hebben dan tenminste ons best gedaan. Meer konden we niet doen.

En ondertussen schudden we ons hoofd bij de roof en plunderingen op Haïti zelf. Natuurlijk is dat niet goed, maar ja, kun je het roof noemen als je niets hebt? Ben ik chagrijnig bij het schrijven van deze weblog? (dinsdagmorgen om 10.38) Helemaal niet. Ik heb namelijk de afgelopen dagen opnieuw mogen zien en ervaren hoe buitengewoon diep de zonde in ons zit en hoe ongelooflijk genadig God, onze Vader is. Beide (zondige aard én Gods genade) brengen het failliet van onze goede daden aan het licht. En daarover hoop ik zondagmiddag a.s. te preken. Gods verrassende nieuws dat dieper gaat dan we ook als christenen vaak willen en/of weten. Welkom om 16.30 uur in een dienst met een traditionele vorm zonder inhoudelijk geijkte paadjes. Gods goede nieuws is per definitie verrassend anders en anders verrassend dan je verwacht.  

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>