Gisteravond mocht ik in Amersfoort-Hoogland een verhaal houden over bevrijdingspastoraat. De bezinning in die gemeente was een tijdje geleden al weer op gang gekomen doordat twee gemeenteleden hadden gevraagd om onder de paraplu van de kerkenraad in de gemeente bevrijdingspastoraat te mogen doen. Gisteren was er een avond voor de kerkenraad en gemeenteleden. Ik vond het mooi om daar te zijn in De Boogkerk. Een bijzonder vorm gegeven kerkgebouw. Wij zaten heel toepasselijk in een zaal half onder de grond. Symbolisch voor zowel duisternis als licht. Ik merkte bij een aantal (non)-verbale instemming met het verhaal. Anderen hadden zo hun twijfels. Soms komen die twijfels door de beeldvorming die in mensenhoofden ontstaat en gelukkig kan dan heel vaak die beeldvorming worden bijgestuurd of gecorrigeerd door nadere uitleg. Ik ben vaak blij met vragen, omdat je daardoor geholpen wordt om verdere uitleg te geven.

Er was ook twijfel op basis van de gereformeerde belijdenis. Ik heb dat al vaker gemerkt en vind het eerlijk gezegd vreemd. In de belijdenis wordt immers nadrukkelijk gesproken over de geestelijke strijd. Zowel in de NGB als in de Catechismus van Heidelberg. Al met al weer leerzaam en ook wel een bevestiging, dat het een groot voordeel is als je geestelijke gebondenheid in je omgeving hebt gezien. En ook hoe iemand daarvan bevrijd is. Toch zouden we ook zonder die persoonlijk ervaringen meer geestelijk moeten gaan kijken. God leert ons in zijn woord om geestelijk te gaan kijken naar het leven en de dingen die gebeuren. Dat dat nog niet zo gemakkelijk is ervaar ik ook in mijn eigen leven. Toch zou ik niet meer anders willen.

Over twijfels gesproken. Zondag 6 april mag ik daar over preken in een zogenaamde open dienst. Als je iets wilt mailen over twijfel: jaapophoff@gkvzwollenoord.nl Vind ik lastig, want ik ben iemand met sterke overtuigingen. Ik heb niet zoveel twijfels. Behalve soms de twijfel of het ook voor mij is. Heel diep in mij komt soms de vraag op: heb ik het wel goed genoeg gedaan? heb ik niet te veel fouten gemaakt? Ik weet heel goed dat ik die gedachten mag wegsturen. Wie zal mij redden van al mijn missers en strijd? God zij geprezen: Jezus Christus. Ook voor mij.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>