Goede vrijdag was voor mij vroeger altijd dé dag van het jaar. En vooral de kerkdienst. Ik heb dat nog altijd wel een beetje: hier klonk lang geleden vanaf het kruis de krachtige stem van mijn redder. Triomfantelijk klonk het uit zijn mond als belofte voor mensen van alle tijden: het is volbracht!

Hier klinken de woorden die mijn leven op z’n kop hebben gezet: ‘vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.’ Daarom zie ik uit naar morgenavond. Omdat we als gemeente samen aan de voet van het kruis mogen staan. Morgenavond luisteren we echter niet naar woorden van Jezus zelf. Wél naar die van de mensen aan de voet van het kruis. Destijds. De titel is: het raadsel van het kruis. Hartelijk welkom bij de boodschap van genade. Als je op zoek bent naar genade, kom! Ook voor jou met jouw zonden en wonden.

En paaszondagmorgen het raadsel van de opstanding. Opvallend is het ongeloof. Nee, daar ga ik niet op afgeven. Het bijzondere is dat Marcus vertelt over het ongeloof en tegelijk laat zien, dat Jezus ongelovigen er op uit stuurt. Sinds de opstanding van Jezus is de kerk missionair! Het raadsel van de opstanding moet de wereld in. Kortom, we gaan geen pasen vieren als intern feest voor insiders. Want de insiders geloofden het zelf niet!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>