Jezus zegt, dat Hij niet is gekomen om de wet en de profeten af te schaffen, maar tot vervulling te brengen. Wat betekent dat? En wat zijn de gevolgen hiervan voor allen ná Jezus Christus in de zin van ná zijn leven, kruisiging en opstanding hier op aarde. Deze tekst wordt nog al eens geciteerd als het gaat om de wekelijkse voorlezing van de tien geboden in de morgendiensten van veel protestantse kerken waaronder de gereformeerd vrijgemaakte. Hoe sterk staat het beroep op deze uitspraak van Jezus in deze context? Die vraag spreekt te meer, omdat Jezus een uitspraak doet die wat mij betreft opnieuw schokkend is: gerechtigheid groter dan die van de Schriftgeleerden en Farizeeën. Man, hun gerechtigheid was (om je met Mark Rutten te spreken) om je vingers bij af te likken.

Kortom, weer genoeg om te ontdekken, dat de woorden van Jezus totaal anders zijn dan wie ook maar verwacht. Kunnen we onze eigen brillen afdoen en lezen en horen met ons hart wat Jezus bedoelde? Of haalt iedereen er uit wat hem of haar uitkomt?

Zondagmorgen26 sept. in de Opstandingskerk om 10.00 uur zal het hier over gaan. Hartelijk welkom.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>