Ze zijn er met tal van benamingen: kerkdiensten die gericht zijn op mensen van buiten, gasten, zoekers enz. Het is goed, dat veel kerken meer oog hebben voor mensen met een andere levensovertuiging dan eerder. Toch bekruipt mij ook al veel langer het gevoel, dat we wel weten hoe die diensten ingevuld moeten worden, maar helemaal niet weten wie de mensen ‘van buiten’ eigenlijk zijn en waar die op zitten te wachten! Diensten waar we dus (!) allereerst toch voor onszelf bezig zijn. Eén ding weten kerken soms wel aan te geven: de gasten en zoekers hebben een lager iq! Niet leuk natuurlijk, maar wel nodig om ze te bedienen met laagdrempeligheid en/of jip en janneke taal.

Zondagmiddag hebben we in Zwolle-Noord weer een opendienst. Maar noch het onderwerp, noch de preek zelf zal laagdrempelig zijn in de jip sfeer. Het gaat nl. over de fantastische en irritante boodschap, dat het alleen door het geloof in Jezus Christus weer goed kan komen tussen God en ons. Dat is geestelijk in elk geval niet laagdrempelig, want ik zie veel christenen die dit nog niet ontvangen hebben. Als dat wel zo was zouden ze nl. een heel andere houding aannemen dan ze nu doen. Blijkbaar is de drempel hoog.

Wil je weten welke drempel: kom dan om 16.30 uur naar de Opstandingskerk in Zwolle.

O ja, laagdrempelig betekent, dat je geen kerktaal gebruikt en begrippen waarvan je denkt dat iedereen die snapt. Als we het goede, heerlijke nieuws van God, onze Vader, niet in gewoon, goed Nederlands kunnen vertellen, zijn we met al ons iq behoorlijk gehandicapt. Zowel naar velen binnen de gemeente als naar mensen met een andere levensovertuiging. Heb je tips voor mij: ik ontvang ze graag.  Want ook ik stap zo maar in de valkuil die ik hier aanwijs.

 

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>