Ik ben in mijn preken van deze maand (weer) bezig met de heilige Geest. Afgelopen zondag ging het bij de bevestiging van nieuwe oudsten en diakenen over ‘begaafde gemeente’: de vele gaven en de grote nadruk in de Schrift op de inzet van álle leden. Niet meedoen, je gaven niet inzetten is bijbels gezien geen optie!

Komende zondagmorgen ga ik preken over het werk van de Geest in het leren kennen van jezelf en je eigen zonden. Wat is daarin het nieuwe van de Geest en wat is zonde en zondigen eigenlijk? Het wordt hopelijk geen donkere preek, maar wel een eerlijke. Ik loop nogal eens tegen een beperkt zondebeeld en dus beperkt zondebesef aan. Maar Jezus Christus leert ons door zijn heilige Geest anders te kijken naar onszelf. En als je zo leert kijken breekt het licht van de genade door. Met dat ik dit schrijf boort het zonlicht zich door de wolken heen en verlicht een strookje van mijn bureau. Hoe meer ik inzicht krijg in mijn zonden, des te groter het wonder van Gods genade. Dat gaan we zondagmorgen ook vieren: het loopt uit op de maaltijd van de Here.

Zondagmorgen 22 juni ga ik opnieuw preken over gedoopt worden met de heilige Geest. Er leven veel vragen over. Ik ontvang ze ook graag over de mail: zie bij contact.Wat is het verschil tussen de doop met water en gedoopt worden met de heilige Geest? Is het een voorwaarde of alleen voor sommigen? En omdat er in deze dienst misschien ook één of meer kinderen gedoopt worden is de vraag: wanneer worden ze gedoopt met de heilige Geest? En hoe belangrijk is hun doop met water dan?

Voor de een zijn deze vragen heel herkenbaar, voor de ander verschrikkelijk. Het mooie is dat we als christenen vragen open en eerlijk onder ogen kunnen zien en bij het licht van Gods woord antwoorden mogen ontvangen.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>