Vandaag is één van de nieuwsitems, dat Nederlanders zo’n 12% van hun inkomen uitgeven aan verzekeringen. Dat is meer dan de tienden! Elke maand opnieuw. Meer dan tien procent van ons inkomen besteden we aan het afweren van noodlot en het zeker stellen van bezit en gezondheid. Ik schrok er wel van en heb onze eigen cijfertjes ook even op een rijtje gezet. We zitten onder de tien procent. Gelukkig. Maar het is waar: sinds wij een caravan hebben hebben we een caravanverzekering, sinds we een eigen huis hebben hebben we een opstalverzekering, sinds we een hypotheek hebben…. En we kunnen nog wel meer verzekeren als we willen.

Tal van kerkelijke gemeenten hebben moeite om de financieën rond te krijgen. VVB inkomsten steigen niet of nauwelijks. Al helemaal niet jaarlijks met het inflatiecijfer. En in protestantse kring moet je bij de giften van gemeenteleden doorgaans ook zeker niet denken aan de tienden. Ik geloof ook dat er goede argumenten zijn om niet klakkeloos de tienden uit Israël toe te passen op christenen in Nederland in de 21e eeuw. Maar ondertussen is dat geen reden om opgelucht adem te halen. Het aardse slijk speelt ons maar al te vaak en snel parten. Soms wordt dat genadeloos aan het licht gebracht door het ANP. Zou de heilige Geest daar stiekem ook achter zitten?

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>