Een tijdje geleden heb ik een serie preken gehouden over discipelschap. Ik wilde er zelf meer over weten en dook er in. Dat was niet zo moeilijk want het onderwerp is actueel: er wordt veel over geschreven. De titel van de eerste preek was: Jezus heeft ons niet geroepen tot kerkgangers, maar tot discipelen. Sommigen schoot het in het verkeerde keelgat, dat ik zei, dat niet alle christenen en kerkgangers ook discipelen zijn. De cultuur van discipelschap is iets waar veel christenen niet in opgegroeid zijn en die in veel kerken ontbreekt. Daar ben ik sinds die preek alleen maar meer van overtuigd geraakt. Ook als ik naar mijn eigen leven kijk. Jezus zei: maak alle volken tot mijn discipelen. Maar ‘discipelen’ hebben we ingeruild voor christenen en dat laatste soms nog weer voor kerkgangers. Kerkgangers zijn nogal eens toeschouwers die overal cijfers op geven: op de muziek, de preek, de kleren van andere kerkgangers, de koster, het gebouw, de liturgie, de lengte van de dienst, enz. Zo stonden veel mensen naar Jezus te kijken: ze gaven hem een cijfer en er waren er die altijd een onvoldoende gaven.
Als je van deze visie meer wilt horen, als je wilt ontdekken wat discipelschap is en hoe de kerk dat al vele eeuwen heeft veronachtzaamd, lees dan het boek van Dallas Willard dat nu in een Nederlandse vertaling is uitgekomen onder de titel: Gods geheime plan. Oorspronkelijke titel: the Divine conspiracy. 

Willard noemt het ontbreken van discipelschap de olifant in de kerk. ‘De olifant is niet de veelbesproken morele neergang, het financiële wanbeleid, of de verbazingwekkende overeenkomst tussen christenen en niet christenen. dat zijn alleen maar gevolgen van het onderliggende probleem. De fundamentele negatieve realiteit onder de huidige christelijke gelovigen is dat ze nalaten voortdurend te leren hoe ze hun leven kunnen leiden in het koninkrijk in ons midden. En die realiteit wordt geaccepteerd. Het feit dat bij belijdende christenen onderscheid gemaakt kan worden tussen mensen die hun hele leven toewijden aan God en mensen die als consument of cliënt in de kerk komen, is nu al vijftienhonderd jaar lang een geaccepteerde realiteit.’ (p. 348/349). Willard laat zien hoe je alle facetten van je leven aan Jezus kunt verbinden. Hij laat zien hoe discipelschap er uit ziet en nodigt je uit. Een mooi boek voor op vakantie om terug te keren met het verlangen meer discipel te worden en om de cultuur van discipelschap in jouw gemeente te bevorderen. Door te te zijn: discipel. Weet je wat dat (soms) ook betekent? Lijden om je discipel zijn.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>