Vanaf vandaag is de Opstandingskerk in Zwolle waar ik een van de predikanten ben buiten gebruik. Het gebouw wordt namelijk verbouwd, gerenoveerd en opgeknapt. Op deze eerste dag van het nieuwe jaar spreek ik de wens uit dat de kerk zelf, dat wil zeggen de gemeente zelf, dit jaar ook wordt verbouwd, gerenoveerd en opgeknapt. Zodat over een maand of negen/tien het vernieuwde kerkgebouw symbool staat voor een gemeente die onder leiding van de heilige Geest verder vernieuwd is in denken, gerenoveerd in vrijheid en opgeknapt in gemeenschap. Kerk in 2013 zonder eigen gebouw zie ik als een kans: ga wat je doet organiseren in de wijk, aan huis of op een andere creatieve manier. De eerste christenen zonder gebouwen wisten niet anders: zij waren christen in gezinnen en families waar niet iedereen christen was geworden. Ze hadden geen eigen gebouwen, maar kwamen aan huis bijeen. Kerkgebouwen hebben een mooie funktie als plaats waar je met grotere groepen bijeen kunt komen voor zang, muziek en onderwijs aan grote aantallen. Maar voor samenleven, met elkaar eten, samen de maaltijd van de Here Jezus vieren, voor elkaar bidden enz. zijn kerkgebouwen meestal ongeschikt. Ik hoop dat tal van kerken (protestantse, evangelische, baptistische) in 2013 steeds meer gaan ontdekken wat het betekent om als discipelen samen te leven in gemeenschap (gebed, bijbel, eten, levens) en dat te doen in eigen huis en omgeving. Kerken in beweging die blij zijn met een gebouw voor de kerkdiensten voorzover ze tijdens en in deze diensten uitgenodigd, uitgedaagd en toegerust worden om kerk in beweging te zijn. Zonder beweging verstart de kerk tot oud roest. Ik wens iedereen een gezegend 2013: een jaar vol beweging op weg naar het Koninkrijk dat onderweg is.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>