5 mei valt dit jaar op een zondag. Een prachtige combi, want elke zondag is een dag van bevrijding: de opstanding van Jezus Christus zet ons hele leven in de volle vrijheid van Gods kinderen. 5 mei vieren we uiteraard dat we sinds 5 mei 1945 geen oorlog meer hebben meegemaakt. We leven in een vrij land en dat mag gevierd worden. In Zwolle gaat dat volop gebeuren met het bevrijdingsfestival en het is een interessante vraag of christenen zich deze dag opsluiten in hun eigen huis of kerkgebouw óf dat christenen zonder schaamte en schuldgevoel hun steentje bijdragen aan het feest. Deze zondag ga ik om 9.00 uur voor in de samenkomst van de Opstandingskerk in de Plantagekerk (ons eigen gebouw wordt helemaal gerenoveerd en verbouwd op dit moment). En in deze viering zullen we stil staan bij de vrijheid waar Petrus in wordt gezet door Jezus. Het is één van de laatste ontmoetingen van Jezus en Petrus. Misschien wel het laatste persoonlijke gesprek en het gaat ergens over. Het staat uitgebreid beschreven in Johannes 21. Het gesprek waarin Jezus tot driemaal vraagt aan Petrus: heb je mij lief? Ken jij die vraag van Jezus of van de Vader zelf: heb je mij lief? In deze vraag klinkt de liefde van God: zijn hart bonkt van genegenheid. Mediteer hier op een voor jou passend moment eens over, want ik ga 5 mei spreken over iets anders uit dit hoofdstuk. Jezus zegt tot tweemaal tegen Petrus: ‘volg mij’. De eerste keer nadat Jezus heeft verteld hoe Petrus zal sterven: door geweld, door de handen van anderen die hem om zullen brengen. De tweede keer nadat Petrus heeft gevraagd over Johannes, een andere leerling van Jezus, wat er met hem zal gebeuren. En dan zegt Jezus opnieuw: volg jij mij! Dat klinkt niet als vrijheid. Jezus volgen: hoe kan dat vrijheid betekenen? Ik wilde dat we dat doorhadden. Ik weet en voel me bij Jezus helemaal vrij. Bij mensen niet altijd. Als Jezus tegen Petrus zegt: ‘volg mij’, zet hij Petrus in de volle vrijheid. Vrijheid vier je. Vrij van angst omdat je in een vrij land leeft. Vrij van angst, omdat je Jezus volgt. Wát anderen dan ook doen: die vrijheid is er zelfs in tijden van oorlog.

JezusEnPetrus

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>