Deze week verscheen een boek met 16 bijdragen van (jonge) dertigers onder de titel: ‘Vrijgemaakt? Dertigers over het leven in een gereformeerde zuil’. Onder redactie van Lammert Kamphuis. Het boek heb ik aangeschaft en ga ik lezen, want ik besef veel te zullen herkennen. Gisteren (vrijdag 5 sept.) stond er een interview met Lammert Kamphuis en Maaike Boersma in het Nederlands Dagblad. Daar heb ik op gereageerd via de facebooksite van Lammert. Hieronder plaats ik mijn reactie.

Lammert Kamphuis, ik heb jullie interview gelezen. Respect voor de manier waarop jullie woorden geven aan wat er in jullie hart is. Ieder op eigen manier. Ook dapper om dit te doen. Bij het lezen dacht ik aan jullie ouders. Zij zijn door de jaren heen veranderd en hebben ieder op hun eigen plek geleden onder de kerk. Mijn hart gaat bij het lezen van dit artikel dan ook uit naar zes mensen. Ik herken zoveel van wat jullie schrijven. Wat zou Jezus herkennen? Hij liep tegen zelfde dingen aan in zijn tijd. Ik geloof dat hij de weg is. En hij heeft nooit bedacht dat de kerk moest worden wat jullie en ik ervaren hebben. Hij wilde een beweging van leerlingen die vol zijn van de liefde van de Vader. Want ‘Ik ben de weg’ is geen keurslijf, maar Jezus zegt: ik ben de weg naar de Vader. De weg naar thuis. Ik kreeg in Kampen in de kerk in de tijd dat ik daar naar de Eudokiakerk ging vaak hoofdpijn. Dat is niet thuiskomen bij de Vader. Dat is hoofdpijn van de slavernij, de wet, het juk. Na lezing van jullie interview blijft bij mij de ingewikkelde vraag hangen: wat maakt dat de een afscheid neemt van God, de ander ruimte ziet voor meer goden/godsdiensten en weer een ander nog steeds in die kerk zit? Ik kan alleen voor mijzelf iets zeggen. Ik houd van mijn Vader. En met zijn liefde probeer ik mensen te laten zien en horen dat het zo anders kan zijn.

Share →

One Response to 30-ers blikken terug op jeugd in de vrijgemaakte kerk

  1. Klaas Wierenga JDzn zegt:

    De volgende zin in bovenstaande reactie is bijzonder: “Hij wilde een beweging van leerlingen die vol zijn van de liefde van de Vader.” Juist nu het onderwerp van bespreking ‘de kerk’ is. Jezus was naar mijn idee niet uit op ‘een beweging’. Hij wilde de mensen De Vader laten leren kennen, door hem. Dat we elkaar daarin nodig hebben is buiten kijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>