Ik zit nu samen met Ruard en zijn vriend Jorn naar de voetbalwedstrijd Juventus-Real Madrid te kijken. Twee commentatoren op de bank. Geweldig om te horen en te zien. Jorn is fan van Feijenoord en Ruard van PSV, maar hier spelen de groten der aarde zeggen ze. Ik kan zelf voetbal goed relativeren ook al maakt Ruard nieuw enthousiasme in me wakker. Deze weblog is dan ook zonder dat hij het weet aan hem te danken.

Voetbal is een teamsport en dat is het eerste leerpunt: in een team is iedereen belangrijk. Niet alleen degene die scoort, ook de verdediging, de middenvelder met z’n scherpe bal. En niemand kan gemist worden. Sterker, als je niet goed meedoet word je gewisseld of niet opgesteld. Dat zouden we in de kerk eens moeten doen. Het nieuwe testament is mee door de beelden over sport en lichaam zo helder over ieders taak en inzet en dienst in de gemeente. Hoe is het mogelijk dat dat niet een kenmerk van de kerk wordt genoemd op straffe van … In veel protestantse kerken waaronder de GKV is het mogelijk lid te zijn zonder eigen inzet en actieve betrokkenheid. Dat is mij een doorn in het oog. Miniwijken of huiskringen zouden als iedereen mee doet krachtige teams kunnen zijn.

Voetbal vraagt ook om conditie en dus training. Je moet het vol kunnen houden: 90 minuten lang en soms met verlenging. Het doet denken aan de gelijkenis van Jezus over de tien meisjes die wachten op de bruidegom. Geloven heeft iets van een wedstrijd die langer duurt dan je denkt en mee daardoor zwaarder is. Daarom moet je voldoende geloofsconditie hebben. Om dit punt te verbinden met het eerste: in een hecht team ken je elkaar en ook elkaars conditie. Dan kun je elkaar steunen en oppeppen.

Juventus scoorde in deze wedstrijd al snel en dat is voor Real een tegenslag. Kunnen ze die aan en de rust bewaren om goede tegenstand te bieden? Ik vind dit punt ook van groot belang, omdat ik nog wel eens verbazing tegenkom onder christenen over tegenslag in hun leven: hoe kan dat nu, zeggen ze dan? Die vraag stel je veel minder of anders of niet meer als je goed had getraind met het trainingsboek dat God ons gegeven heeft. In dat boek vind je verschillende oorzaken van tegenslag. Het is belangrijk dat je daar op bedacht bent. Dat is iets anders dan bang zijn. Gelovigen hebben een grote vijand: de satan. Tot aan de TU in Kampen wordt zijn macht onderschat, maar die macht ontdek je ook niet met wetenschappelijke ogen. Ga midden in de wedstrijd van het leven staan en ontdek dat je er zonder strijd en een alerte houding niet komt.

Dat bengt me bij het volgende: bij voetbal staan de beste stuurlui aan wal. Aan de zijlijn speel je echter niet mee. Te veel christenen staan echter wel aan de zjlijn. Sommige van hen ook als de bewuste stuurlui met commentaar. Ze hebben zich in die positie gemanouvreerd en bekijken het kerkelijk leven aan de zijlijn. Dat is in het voetbal echter een positie buiten de lijnen en dus buiten het spel. Daar kun je wel commentaar leveren, maar krijg je nooit een beker of een krans. Het doet denken aan de waarschuwingen in de bijbel om niet te oordelen, want de meetlat die jij gebruikt wordt door God ook op jou zelf toegepast.

Tenslotte, terwijl een speler van Juventus van het veld wordt gereden door een blessure als gevolg van hartstochtelijk voetbal (je moet er wat voor over hebben), voetbal is doelgericht. Er zijn een paar jaar geleden verschillende boeken verschenen met een ‘doelgerichte titel’. Aandacht voor doelgericht leven is terecht. In de bijbel lezen we meermalen over een leven dat gericht is op Jezus Christus, zijn koninkrijk en terugkomst. Of denk aan de kern van het levensdoel waarvoor we op aarde zijn: God liefhebben met hart en ziel, kracht en verstand en onze medemensen liefhebben als onszelf. Er zit maar al te vaak veel ruis op de lijn, er is veel in het kerkelijk leven wat verloren energie is. Dat zie je in voetbal trouwens ook. Doelgericht leven (persoonlijk en in het team van de gemeente) is gericht op Jezus Christus. Als we hém nu eens elke dag voor ogen houden in onze levenslange wedstrijd die hij al voor ons gewonnen heeft! Wat zou er dan veel veranderen in de kerk en wat zou de kerk dan meer ‘scoren’ en sterker staan bij tegenslag. En het team vormt zich dan vanzelf, want Jezus Christus is dan onze coach.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>