Zondagmiddag 23 november hoop ik voor te gaan in een kerkdienst die als thema ‘de vrije wil’ heeft. Ik hoor de laatste jaren veel mensen zeggen: de mens heeft een vrije wil. Wat dat betreft is deze term niet onbekend. Dat scheelt weer. En als mensen dat zeggen bedoelen ze daarmee, dat de mens zelf kan kiezen: voor of tegen God, voor of tegen die rode bmw. Het probleem zit em niet in de keuze voor een andere auto, een blauwe of zwarte spijkerbroek, een vakantie in Frankrijk of toch Ameland. Het wordt spannend als je de vrije wil toepast in het geloof. Als je immers zegt dat de mens een vrije wil heeft om voor God te kiezen: dan is het dus niet alleen meer genade.

Maar als je zegt dat de mens geen vrije wil heeft, dan moet je dus maar afwachten of God ook iets met jou wil. dan kun je er zelf niets aan doen. Voor sommigen onverteerbaar, voor anderen een rustpunt: ik kan er toch niets aan doen. En niet te vergeten de gedachte: als ik er niets aan kan doen, wat is dat dan voor God die de een wel en de ander niet het geloof geeft?! Kortom, we hebben al weer een spannende vraag te pakken. Kort geleden die over de vraag waarom het christelijke geloof de enige ware is en nu een over de vrije wil.

Ik nodig je van harte uit in de dienst op 23 nov. om 16.30 uur in de Opstandingskerk. Neem rustig gasten mee die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn. Bijbelgedeelten: Deuteronomium 7,6-11 en Efeziërs 2,1-10.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>