Iedereen die onze site bezoekt of er per ongeluk op belandt: van harte een gezond en gelukkig 2009 gewenst met Gods vrede in je hart. Terugkijkend op 2008 zijn we bevestigd in de keuze om een eigen website in het leven te roepen. Ook in 2009 willen we daar onder leiding van de heilige Geest mee door gaan.

Aan de vele wensen die deze dag uitgesproken worden voegen we er een toe uit ons hart: we bidden, dat de kerken in Nederland nog veel meer naar buiten gericht gaan leven. Velen zullen dit onderschrijven, maar de praktijk laat zien, dat er toch steeds opnieuw veel interne gerichtheid is die lang niet altijd gaat over het Koninkrijk van Jezus Christus dat dichtbij is gekomen. Er is nogal eens sprake van onderlinge discussies die afleiden van de hoofdweg Jezus, waardoor ook energie weglekt. De kerk is kerk in en voor de wereld. We hopen en bidden, dat de kerken in Nederland de moed en vrijheid in Christus hebben om naar buiten gericht kerk te zijn. En zonder twijfel zal dat voor de gemeente zelf tot zegen zijn. Intern of extern is een vals dilemma: beide is nodig. Je kunt niet zonder het een of het ander! Maar in de praktijk vraagt het van gesettelde kerken een heel bewuste keuze en vele stappen om ook een voluit extern gerichte gemeente te zijn. Dat heeft namelijk gevolgen voor heel het functioneren van de gemeente: kerkdiensten, kleine groepen, onderwijs/catechese, heilig leven, inzet van gaven enz. Op al deze en andere gebieden missionair worden vraagt om een moedige omslag in denken en handelen die je niet kunt beperken tot een paar fanatieke hobbyisten in een evangelisatiecommissie of een team van Sonrise of iets dergelijks. Bewustwording en verandering van de hele gemeente is nodig. En een van de spannende vragen is of je dat geleidelijk moet doen of na een goede geestelijke voorbereiding in één keer. Voor beide is iets te zeggen. Als je kiest voor geleidelijk is het belangrijk om de keuze voor het doel steeds helder en zeer regelmatig te communiceren en te verkondigen én om de trein van de geleidelijkheid wel te laten blijven rijden: met een bijbels woord heet dat ‘groeien’. Dat is een mooie gedachte aan het begin van 2009: dat we allemaal naar Jezus Christus toegroeien.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>