A.s. zondag is voor mij een bijzondere dag. ‘s Avonds hoop ik namelijk voor te gaan in de praisedienst van de NGK (CCC) in Zwolle. Ik kan me niet herinneren dat ik de NGK niet gezien heb als onze broer of zus. Al heel jong heb ik op een of andere manier aangevoeld, dat de breuk in de jaren ’60 heel erg pijn deed. Ik ben van ’65 dus wie ben ik om dat te kunnen zeggen. Nu voelde ik op jonge leeftijd al meer dingen aan die raak waren, maar wat door volwassenen niet erg op prijs werd gesteld.

Belangrijk is trouwens, dat ik dwars door alle harde woorden de pijn van mensen uit de generaties voor mij heb gehoord en geproefd. Toen ik in Kampen studeerde heb ik voor het eerst gehuild om de scheur van de jaren ’60 en de gevolgen. En toen ik in die periode actief meedeed in de contacten met de CGK-studenten in Apeldoorn ontmoette ik daar NGK studenten en dat voelde je. Ik had ze nooit eerder gezien, maar merkte het verschil: dit waren mijn broers en zussen. Een DNA-test zou het uitwijzen: hetzelfde gereformeerde bloed, maar zonder het ‘zuil-virus’.

Zolang ik predikant ben lees ik het blad Opbouw en de inhoud van dat blad toont mij, dat NGK en GKV al jaren met dezelfde vragen bezig zijn. En je proeft bij tijd en wijle een verwantschap die ik met de CGK niet heb en we m.i. allemaal niet hebben. Afgezien van een aantal CGK kerken moeten we niet vergeten dat er in de CGK ook een heel andere stroming is waar ik van harte voor bid en dank, maar niet ervaar broers en zussen te zijn zoals met de NGK.

Daarom verheugt het me om zondagavond om 19.00 uur in een praisedienst voor te gaan. Alle eer en lof en aanbidding is voor God. Hij heelt wonden, en brengt eens heel zijn volk samen. En in herstel van eenheid en onderling liefde en aanvaarding zien we het unieke en de kern van het christelijk geloof. Het geloof in die God die liefde is. Liefde is het enige wapen dat door het vuur heen blijft tot in eeuwigheid. En het enige wapen dat vergeving, heling, genezing en verzoening bengt tussen mensen. Alle andere wapens die helaas tussen en onder christenen ook gebruikt worden gaan verloren. En over de gebruikers van die wapens zal God oordelen. Hij is genadiger dan wij denken.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>