Vorige week woensdag 18 maart was ik een avondje in Ede. Ik was uitgenodigd door twee bijbelstudiegroepen die zich al eens met bevrijdingspastoraat hadden bezig gehouden. Graag wilden ze daar een vervolg aan geven en nodigden daarvoor de hele gemeente uit. Ik heb het ervaren als een heel mooi samenzijn in een goede en christelijke sfeer. Dat heb ik ondertussen ook al wel eens anders meegemaakt. Een christelijke en liefdevolle omgang is in de kerk helaas niet gegarandeerd.

En terwijl ik daar mijn verhaal hield waarin de van te voren aan mij gestelde vragen waren verwerkt, viel mijn oog op een tekst boven de paar meter brede uitgang naar de hal: Mij is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde. Daar zul je maar elke zondag mee geconfronteerd worden! Dat zul je elke zondag en bij elke begrafenis-samenkomst maar mogen ontvangen: wat een bemoediging. Ik was niet verbaasd omdat ik iets nieuws las. Maar ik was blij verrast omdat deze waarheid maar al te vaak geen realiteit is in het leven van christenen. Bovendien paste het bij de avond: Jezus Christus heeft alle macht en dan zegt hij tegen zijn discipelen: gaat dus/dan heen en maak alle volken tot mijn discipelen. dat belangrijke dus/dan! Ga in Jezus’ naam, ga in zijn autoriteit. Hij heeft alle macht: ga!

Hij is dezelfde. Zoals dat nu ook te horen is in Psalmen voor nu 102! En ik heb al te veel gezien dat hij dezelfde is als toen om nu nog bang te worden van mensen of situaties. Het is gewoon zo. Dat is niet een kwestie van rederen, maar van geloven. Waarom zouden wetenschappers niet het laatste/eerste woord mogen hebben bij het onderwerp ‘de schepping’, maar wel bij het onderwerp bevrijdingspastoraat. In beide gevallen geldt namelijk dat God iets doet in zijn kracht van vergeving, genezing en nieuw leven. Als hij het licht aandoet in deze wereld kan niemand dat begrijpen. En als hij in iemands hart en denken het licht aandoet kun je dat ook niet begrijpen. Jezus Christus heeft alle macht hier op aarde, in Ede, in Zwolle, in Roodeschool, in Smilde, in Aalten, in… Geloof je dat echt?!

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>