Ze zijn in Moskou: de Toppers. Daar proberen ze de finale van het Euro Songfestival te halen. Ik laat me niet uit over hun kansen met het lied ‘Shine’. Ik gun het ze en ik hoop dat ze de finale halen. Want dan wordt het mogelijk spannend. Gordon heeft van zich laten horen. Pima dat we allemaal mogen weten dat hij een homoseksuele geaardheid heeft. Ik wilde wel dat het in de kerk zo veilig was dat alle homo’s zich vrij voelden om dat te kunnen delen met anderen. Het lijkt er wel een beetje op, dat er slechts twee mogelijkheden bestaan voor homo’s: of het heterospelletje meespelen en net doen of jij dat ook bent. Óf je homoseksualiteit in de etalage zetten en het te pas en te onpas etaleren. Deze laatste houding is volgens mij niet bevorderlijk voor christen homo’s die, hoe ze hun homoseksuele geraadheid ook duiden in het licht van de bijbel, er niet mee te koop willen lopen, maar wel verlangen naar veilige openheid. Dit even terzijde.

Want iets anders trof me. In Moskou wordt mogelijk een dezer dagen een demonstratie gehouden door homo’s en de kans bestaat, dat er met harde hand tegen wordt opgetreden door de Moskouse politie. Dan zal Gordon niet meer meedoen aan de finale, mochten ze die gehaald hebben. Op het eerste gezicht een dappere keuze die getuigt van moed. Daar wil ik wel van uitgaan. Ik meen er ook wel andere kanten aan te zien, maar het woord van Jezus ‘oordeel niet’ weerhoudt mij. Gordon staat ergens voor en is bereid de consequenties te dragen. Hulde! Dat is het eerst wat we kunnen leren.

Het tweede wat we kunnen leren van Gordon is om er geen dubbele moraal op na te houden. Gordon maakt zich gigantisch druk om mogelijke misstanden tegen homo’s en daarin steun ik hem. Maar er gebeurt in Moskou wel meer wat niet fraai is. Er is daar een regime aan het bewind dat niet pas slecht is als er een aantal homos in elkaar worden geslagen. Wat er in Georgië is gebeurd liegt er ook niet om. En zijn we de ramp met de Koersk al vergeten en het geweld in Tetsjenië en de arrestatie van de schaakgrootmeester Garry Kasparov i.v.m. verkiezingen vorig jaar?

Deze dubbele moraal: over het ene je heel druk maken en het andere oogluikend of schouderophalend laten gebeuren. Dat zie ik onder christenen en bij mijzelf ook: op het ene heel fel en het andere gedogen of zelfs goedpraten. Deze selectieve verontwaardiging kan voor het aangezicht van God niet bestaan. Hij meet niet met tal van maten. God is rechtvaardig. Wat zou dat in dit verband betekenen en hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>