13 kerkelijke leiders hebben een manifest geschreven en ondertekend met als duidelijke boodschap: wij kiezen voor eenheid. Ik las vandaag in het ND dat een zich half teruggetrokken heeft, maar dat laat ik even voor wat het is. Wat een prachtig initiatief. Ik zag er naar uit, want ik wist al een aantal maanden dat het er aan zat te komen. Ik geloof namelijk heilig in de kracht van kerkelijke eenheid. Ik geloof, dat als in deze stad Zwolle waar ik woon christenen samen gaan werken, elkaar het licht in de ogen gunnen, en kerken gezamenlijke diensten gaan houden, er iets heel moois gaat gebeuren. Dat lezen we ook in de bijbel en Jezus heeft het voorzegd. Wat agat er nu veel energie verloren doordat je zoveel keuze hebt. En het is net als met automerken: je eigen merk moet je promoeten,want dat is beter dan het andere, ook als het niet zo is is het toch beter. Zo is het ook zo maar met kerken: jezelf promoten. Het wordt jouw kerk of onze kerk. Eenheid pakt de kerk als speeltje af.

Zijn er dan geen verschillen? Ja zeker. Helaas. Ik vind dat ook lastig. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden: die verschillen lopen niet netjes langs kerkmuren en -grenzen of filialen. Binnen de gemeente waar ik zelf bij hoor zijn er al veel kleinere en grotere verschillen van inzicht. Deze verschillen dekken een heel groot percentage van de verschillen die ik buiten mijn gemeente tegenkom. Voorbeeldje: vrouwelijke oudsten en diakenen. Het is gemakkelijk om naar andere kerken te kijken, maar binnen de geref. kerken vrijg. is een groot aantal leden niet tegen, en een deel uitgesproken voor. Wie een kerk wil waar op alle punten hetzelfde gedacht wordt creëert een secte.

Zijn er dan geen grote verschillen die er toe doen? Ik denk het wel. Afgezien van het feit, dat ik ook binnen de kerk waar ik lid van ben, verschillen zie die er m.i. toe doen, zullen christenen en kerken elkaar allereerst moeten zoeken en ontmoeten en leren kennen. Dan zullen we elkaars taal leren verstaan, de ander in het hart kunnen en laten kijken. En op enig moment ook vaststellen, dat er enkele niet onbelangrijke verschillen zijn. Wie meer wil lezen over het manifest:

www.wijkiezenvooreenheid.nl

 

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>