Alle openheid in beeld, geluid en teksten over seks kan niet verhullen, dat we het nog steeds heel lastig vinden om op een open en tegelijk intieme wijze over seksualiteit en alles wat daar mee te maken heeft te praten. Dat is ook in heel wat huwelijken en (dus!) gezinnen een probleem. Ik geloof dat er best positieve veranderingen zijn vergeleken met dertig of vijftig of tachtig jaar geleden. Maar laten we niet te vroeg juichen over deze successen, want ik kom in gesprekken met mensen nog zo veel afwezige vaders tegen. En juist vaders spelen een hoofdrol. Niet alleen rondom seksualiteit, maar daar ook.

Dat we het in onze open maatschappij zonder taboes Kiss het toch lastig blijven vinden geeft aan wat er door alle tijden heen speelt: seksualiteit is kwetsbaar. Daarom is schreeuwerige openheid niet echt taboe doorbrekend en laat het mensen net zo in de kou staan als de cultuur die net doet alsof seksualiteit niet bestaat.

Daarom wil ik zondagmiddag 4 oktober in de open dienst van 16.30 uur preken over ‘de kwetsbaarheid van seksualiteit’. Ruim twee jaar geleden deed ik dat in een dienst van GKV Zwolle-centrum. Iets vergelijkbaars, misschien wel weer inclusief rozen, hoop ik a.s. zondagmiddag te doen. Ik geloof dat Gods woord over heel ons leven gaat en helpend en reddend is in openheid die taboedoorbrekend is, maar met behoud van kwetsbaarheid. Hartelijk welkom. In deze dienst komen misschien ook een paar tieners uit Holtenbroek via follow up van Sonrise deze zomer. En als gasten zullen er ook een paar tieners zijn van het E&R kamp bij Paasloo afgelopen zomervakantie. Reden genoeg om te bidden voor deze tieners, dat ze iets mogen ontdekken van Gods openheid en bedoeling. En dat ze iets mogen zien van een gemeente die en gemeenschap vormt. Bid, dat deze tieners hun leven aan Jezus Christus gaan geven. En besef daarbij dat ze hoogstwaarschijnlijk uit een heel andere setting komen dan jij met heel andere normen en waarden. Hoe zou Jezus deze jongeren benaderen? Ondertussen wil ik niet de indruk wekken alsof van huis uit christen tieners seksualiteit een ‘eitje’ vinden. Daar geloof ik geen fluit van.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>