Afgeronde projecten

Huis van Vrede: een plek om samen te groeien in een Cultuur van Vrede

Sinds de officiële opening in 2016 door locoburgemeester Froukje de Jonge, is het Huis van Vrede uitgegroeid tot een inspirerende broedplaats voor vredesopvoeding, dialoog en samenwerking. Met vier pijlers – Opvoeding en Onderwijs, Jeugd en Natuuronderwijs, Mediation en Dialoog en Cultuur en Zingeving – brengt het Huis van Vrede mensen van alle achtergronden samen om vreedzaam samenleven in de praktijk te brengen.

We nemen je graag mee in een greep uit onze reis door de jaren heen.

2016

De officiële start

In juni 2016 werd het Huis van Vrede in Almere officieel geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van Sjeik Khaled Bentounes – initiatiefnemer van de Internationale Dag van het Samen Leven in Vrede – en vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwingen. Hiermee werd het fundament gelegd voor een innovatieve plek gericht op het verspreiden van de Cultuur van Vrede.

Officiële Opening Huis van Vrede

In juni 2016 werd het Huis van Vrede in Almere officieel geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van Sjeik Khaled Bentounes – initiatiefnemer van de Internationale Dag van het Samen Leven in Vrede – en vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwingen. Hiermee werd het fundament gelegd voor een innovatieve plek gericht op het verspreiden van de Cultuur van Vrede.

Officiële Opening Huis van Vrede

Start vorming Cirkelwerking van Deugden en Kwaliteiten

We zijn meteen gestart om deze methode eigen te maken en jongeren hierin te vormen. We wilden deze methode eigen maken en als interne werkwijze hanteren om samenwerking vruchtbaar te maken zodat het Huis van Vrede met de beschikbare middelen relatief veel impact kan maken. Het doel op de langere termijn? De Cirkelwerking landelijk verspreiden als gemeenschapsvormende en persoonsvormende dialoogmethode.

2017

Nationale en internationale erkenning

2017 was een jaar van belangrijke erkenningen en internationale samenwerkingen.

Internationale Vredesweek

Tijdens de Internationale Vredesweek ontving het journalistenplatform De Correspondent de 'Cultuur van Vrede Prijs'. Hiermee onderstreepten we het belang van onafhankelijke, verbindende journalistiek.

Internationale Vredesweek

Internationaal Symposium – 'House of Peace'

Te Almere kwamen vredesdenkers en -activisten bij elkaar. Onder andere Dr. Adama Dieng (VN-adviseur voor de Preventie van Genocide) en Sjeik Khaled Bentounes deelden hun visie op samen leven in vrede. Sri M, een schrijver en vredesactivist uit India, sloot zich aan om deze internationale uitwisseling te verrijken.

Kwartiermakerij voor een Basisschool van Vrede

Dit jaar markeert de start van de ontwikkeling van een pedagogisch schoolconcept rondom de Cultuur van Vrede. Het doel? Een basisschool oprichten waar Cirkelwerking van Deugden en Kwaliteiten en universele vredeswaarden centraal staan in het onderwijsproces.

VN-Besluit (8 december 2017)

Alle 193 VN-lidstaten besloten unaniem om 16 mei uit te roepen tot Internationale dag van het Samen Leven in Vrede. Dit gedragen initiatief vraagt om verdere invulling: hoe benutten we deze dag om wereldwijd samenleven in vrede te versterken?

2018

Verbreding van onderwijs en economie

2018 stond in het teken van educatieve activiteiten en economische vernieuwing.

Educatieve Vredesweek op het IJburgcollege

In Amsterdam werkte het Huis van Vrede samen met het IJburg College om rondom 16 mei een educatief en interactief programma te organiseren. Ruim 200 scholieren ontdekten via cirkelwerkingen en workshops hoe zij in hun directe omgeving vrede kunnen vormgeven.

Educatieve Vredesweek op het IJburgcollege

Blauwe Solidaire Economie

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Our New Economy organiseerden we in Amsterdam een inspirerende ontmoeting met Prof. Gunter Pauli (oprichter van ZERI en auteur van De Blauwe Economie).

2019

Groei en verankering

Het Huis van Vrede blijft haar activiteiten uitbreiden en verstevigen, van lokale evenementen tot internationale symposia.

16 mei Festival in Egmond

Op het landgoed van 't Liobaklooster in Egmond-Binnen vond een bijzondere viering plaats ter gelegenheid van de internationale dag van het Samen Leven in Vrede. Muziek, workshops, kunst en een slotviering in de kapel met aansluitend een iftar-maaltijd brachten jong en oud samen in een kleurrijk festival van ontmoeting en dialoog. Een brief van de paus werd ontvangen en voorgedragen in het klooster.

2020-2021

Digitale transformatie

De wereld stond stil door de coronapandemie, maar ons werk ging onverminderd door.

Live streams en interactieve sessies

We organiseerden livestreams en online cirkelwerkingen, waardoor we in verbinding bleven met partners, jongeren en onderwijsexperts.

16 mei 2021

Vanuit het WTC in Almere vond een radio-livestream plaats met speciale aandacht voor vrede in het onderwijs en de zorg.

2022

Garden of Peace & Internationale Samenwerking

2022 was een jaar van internationale samenwerking en de opening van de Garden of Peace.

Opening Expositie EcoHumanity

In Almere werd een expositie geopend met sprekers als Rev. Harcourt Klinefelter en ontwerper Armando Milani.

Opening Expositie EcoHumanity - Afbeelding 1
Opening Expositie EcoHumanity - Afbeelding 2
Opening Expositie EcoHumanity - Afbeelding 3
Opening Expositie EcoHumanity - Afbeelding 4

Officiële Opening Garden of Peace (Floriade Expo 2022)

Op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 in Almere-Amsterdam hebben we de Garden of Peace geopend, in aanwezigheid van bestuurders, ambassadeurs, politici, kunstenaars en religieuze vertegenwoordigers van over de hele wereld.

2023-2024

Focus op onderwijs en internationale trainingen

De focus ligt op onderwijs en internationale samenwerking.

School of Peace in Almere (2024)

We organiseren een internationaal seminar rondom 'Placing Peace at the heart of Education', waar Sjeik Khaled Bentounes opnieuw zijn visie deelt op hoe vredesonderwijs wereldwijd verankerd kan worden.

Training Education for a Culture of Peace (Genève, 2024)

In samenwerking met AISA NGO International verzorgen we trainingen voor professionals van publieke instellingen.

Rumi-festival in Museumpark Orientalis, Nijmegen

In september 2024 vond een interreligieus festival plaats rond de Rumi-tentoonstelling.

Dialoog in Arnhem

In 2024 organiseerden we, samen met de gemeente Arnhem en lokale partners, een nationale interreligieuze dialoog bij de opening van de Vredesweek.

Wil je meer weten of meedoen?

Voor Scholen en Organisaties

  • Organiseer een gastles of workshop rond wereldburgerschap, filosofie, levensbeschouwing en democratie

  • Bezoek onze exposities of tuin voor een inspirerende ervaring

Voor Bezoekers en Geïnteresseerden

  • Sluit je aan bij onze symposia, festivals en dialoogbijeenkomsten

  • Deel je ideeën over hoe we samen vreedzaam kunnen samenleven

Heb je vragen, interesse in samenwerking of wil je gewoon een keer langskomen? Neem contact met ons op

Onze missie gaat verder

Het Huis van Vrede heeft sinds haar ontstaan laten zien dat krachtige samenwerkingen, vernieuwend onderwijs en een brede visie op de samenleving écht verschil maken.